Idag har jag bakat bröd. Det blev snabba limpor och havrerutor. Blev goda båda två. Här nedan kommer recepten. Som vanligt följer jag inte recept slaviskt…

Snabba limpor

  1. Smula ett paket jäst i 5 dl fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt 2 msk sirap (jag tog honung istället).
  3. Tillsätt 1 tsk salt och eventuellt 1-2 tsk brödkryddor (jag tog kummin, det enda jag hade).
  4. Blanda i 7 dl rågsikt (jag ersatte med fullkornsdinkel) och 6-7 dl vetemjöl (jag nöjde mig med 4 dl).
  5. Forma två limpor. Jäs inte!
  6. Sätt in i kall ugn och sätt den på 150 grader. Grädda i 10 minuter.
  7. Höj värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 minuter.

Havrerutor

  1. Lägg 4 dl havregryn (jag hade bara tre, så jag tog en dl müsli också) och 25 gram smör i en bunke. Häll över 4 dl kokande vatten  och låt stå i ca 5 minuter. 
  2. Rör i 2 dl kallt vatten, 2 tsk salt, 2 tsk brödkryddor (jag nöjde mig med 1 tsk kummin) och 2 msk brödsirap (jag tog 3 msk honung).
  3. Smula i ett paket jäst för söta degar. (Jag använde torrjäst och bytte därför det kalla vattnet mot varmt vatten och blandade jästen i mjölet istället).
  4.  Häll i det mesta av mjölet(jag tog hälften fullkornsdinkel och hälften vetemjöl), totalt 11 dl, och arbeta degen smidig tills den släpper bunken (4 minuter med maskin och 8 minuter för hand).
  5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 35 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Platta ut degen med handen direkt på en långpanna med bakplåtspapper. Gör degen lite mindre än plåten, degen jäser ut.
  7. Skär degen i 16-20 rutor. Pensla med vatten och strö över havregryn (jag tog solrosfrön istället).
  8. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 35 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk och bryt sen i rutor.

Leave a Reply

oktober 2018
M T O T F L S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arkiv