Idag gjorde jag till gotländsk saffranspannkaka till sen lunch/mellanmål. Det är ett juligt och gott alternativ till ostkaka och bra att göra om man har risgrynsgröt och grädde över. Till pannkakan är det gott med grädde och sylt. På Gotland har de salmbärssylt till, men det är inte så vanligt att man har hemma, så någon annan sylt går bra. Jag tog hemgjord hallon- björnbärssylt. Jag gjorde en fruktsallad till också.

Här kommer receptet på hur jag gjorde, baserat på en ”slang” köpt risgrynsgröt:

Ingredienser
0,5 dl sötmandel
1 pkt safftan   (à 0,5 g)
1,5 msk socker
1/4 tsk vaniljsocker
0,75 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt
2 ägg
smör eller margarin (till formen)

Sätt ugnen på 225 grader.Hacka mandeln.
Stöt saffran fint tillsammans med sockret och vaniljsockret i en mortel.
Rör ut kryddblandningen i grädden och häll den sedan i gröten. Vispa upp äggen och tillsätt dem samt det mesta av den hackade mandeln. Spara lite mandel till garnering.
Smörj väl en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Häll smeten i formen/formarna. Strö på resten av mandeln.
Grädda mitt i ugnen i 225°C. Beräkna ca 30 minuter för den stora formen och 20-25 minuter för portionsformarna.

Apropå pannkakor kan jag tipsa om en sida med massor av olika recept på pannkakor: http://www.pannkakor.se/

Jag har inte testat recepten på den sidan ännu, men där finns en massa varianter. Själv gör jag ganska ofta ugnspannkaka. Jag brukar variera med äpple, skinka och bacon, men man kan ju ha annat gott i också, t.ex. purjolök, bär av något slag, etc. Dessutom kan den göras olika nyttig genom att man varierar mellan vanligt vetemjöl och fullkornsmjöl, mellan lättmjölk och gräddmjölk. Ibland gör jag spenatpannkakor eller havrepannkakor. Det är lite nyttigare, men väldigt goda vardagspannkakor. Med rivna morötter och rårörda lingon eller fruktsallad och turkisk yoghurt blir det också lite nyttigare. Fast ibland är det gott att lyxa till med det klassiska grädde eller glass och sylt.

One Response to “Saffranspannkaka”

Leave a Reply

februari 2020
M T O T F L S
« jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
Arkiv