Archive for the ‘Betraktelser’ Category

Imorse vräkte det ner snöblandat regn när jag gick till bussen. Något tidigt kan tyckas när vi knappt är i mitten av oktober. Fast det försvann när det nådde marken. Mörkt och kallt är det också på morgnarna nu. Tänk vad fort det svänger på väderfronten.

När jag kom hem från jobbet idag fick jag sällskap av en massa kärringar. Ja, vi brukar kalla dem för det, flyttfåglarna. De låter nämligen som kärringar när de kacklar… Jag tycker att det är fascinerande att titta på deras beteende. De verkar återkomma till åkern utanför vårt hus vid ungefär samma tid varje år. Antagligen mellanlandar de här på sin flytt söderut inför vintern. Det måste vara hundratals och de kommer flock efter flock. De cirkulerar runt fältet och går lägre och lägre, men om de inte kommer in perfekt mot gruppen som redan har slagit sig ner så lyfter de igen, tar ett varv och går in för landning igen. Ibland upprepar det sig flera gånger tills de blir nöjda och slår sig ner. Det är ett häftigt skådespel att följa från köksfönstret.

Inatt var det oväder här i Funäsdalen. Regnet öste ner och det stormade så det knakade i huset emellanåt. Varken jag eller Uffe kunde sova, så vi var uppe halva natten. Jag läste i soffan och Uffe pysslade vid datorn. Det var mysigt. Det är skönt när man är ledig och inte behöver känna sig stressad över att man måste sova för att klockan kommer att ringa i ottan. Det är det bästa med semester tycker jag, att i princip kunna sova när man vill på dygnet och inte behöva tänka så mycket på klockan över huvud taget. Tänk om man kunde leva ett liv utan klocka…?

Idag slutade det att regna, men blåste fortfarande ganska kraftigt. Vi bestämde oss ändå för att ge oss ut på en tur. Så vi tog bilen uppför en riktigt brant och krokig grusväg, som vi fick betala vägavgift för i ett litet bås. Man behöver inte åka till Gröna Lund när man kan åka på den vägen…Väl uppe på parkeringen var vi högre upp än skidliftarna. Där klädde vi på oss ordentligt, för det var mellan 5 och 10 grader och blåste. Sen vandrade vi ut på fjället. Vi gick fram till en renvaktarstuga, där vi fikade i lä på trappan. Fikat smakar alltid som godast när man förtjänat det!

Vi var uppe på nästan 1100 meter som högst och då var vi uppe bland molnen och blev blöta även om det inte regnade. Turen tog några timmar. På vägen tillbaka mötte vi återigen en renhona och hennes unge. De var nog lika förundrade över oss som vi över dem. Det är verkligen häftigt att vara så nära naturen. Fast det är skönt med bra kängor och kläder när man klafsar genom sanka partier och klättrar på vassa stenar.

svansjoklappen

februari 2020
M T O T F L S
« jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
Arkiv